Сряда, 12 Декември 2018
Сряда, 12 Декември 2018

Синдромът на щастливото сърце може да ни убие

Синдромът на щастливото сърце може да ни убие

Оказва се, че положителните емоции са вредни, колкото и негативните

Щастливите събития и позитивните емоции са за предпочитане пред негативните. Оказва се обаче, че те също могат да навредят на сърцето ни.

Синдром на разбитото сърце – така се нарича състоянието, при което се наблюдава отслабване на мускулната част от органа. Освен от негативни емоции до подобно състояние може да доведе и извънредното щастие, предупреждават учените. Рядкото състояние, известно като синдрома на Такотсубо, обикновено се отключва от извънредна емоция на тъга или друго негативно емоционално събитие. Ново проучване обаче показва, че по същия начин влияят и положителните емоции. Учените са нарекли явлението Синдром на щастливото сърце. Пациентите постъпват в отделенията със симптоми, наподобяващи инфаркт, като болка в гърдите и учестено дишане.

Учените от Университетската болница в Цюрих, Швейцария са изследвали 1 750 пациенти от общо девет страни, диагностицирани със синдрома на Такотсубо. При 458 души заболяването е следствие на емоционално събитие. В 95% от тях причина за него са станали негативни емоции, причинени от загуба на близък, проблеми във връзката или са станали жертва на инцидент. Едва 5% от засегнатите били мъже.

Въпреки правилото учените открили 20 човека, които били изключение. Те са диагностицирани с проблема, след като изживели невероятно щастлива емоция. Сред причинителите място намират раждането на роднина или наследник, рожден ден или победа на любимия тим. Разлика между тях и тези с негативен причинител на състоянието била и възрастта. Докато лошите емоции увреждали хората на около 61 години, то тези, покрусени от положителен заряд, били на около 71 години.

Учените заключват, че макар и да са различни в своята същност, щастието и тъгата водят до общи пътища в края на централната нервна система. А това, от своя страна, става причина за развитие на синдрома на Такотсубо. Откритието за пореден път показва, че в човешкия живот всичко трябва да е с мярка, дори щастието.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар