Събота, 15 Декември 2018
Събота, 15 Декември 2018

Учени доказаха: Гневът съкращава живота

Учени доказаха: Гневът съкращава живота

Стресът и изблиците на ярост отключват атеросклероза и инфаркти

Всеки човек се поддава на гнева поне веднъж на ден. Следващият път, когато се ядосате на някого или нещо, си спомнете, че гневът съкращава живота. Учените, провели проучване, смятат, че мъжете, които признават, че се ядосват често, са по-склонни да стигнат до летален изход в срок до 35 години. Тези, които се гневят по-рядко, живеят по-продължително, се посочва още в данните.

Специалистите от Щатския университет в Айова, САЩ, поясняват, че при най-яростните участници рискът от ранно достигане до летален изход се повишава с 1,57 повече, в сравнение с най-спокойните личности. Връзката не се влияе от други фактори като доходи, семейно положение и тютюнопушене дори.

Изследователите допълват, че негативното влияние на стреса върху физиологичните процеси е известно отпреди. Те включват атеросклероза, при която артериите се блокират от мастните натрупвания в кръвта. Това може да има сериозни и дори фатални последици, сред които инфаркт.

За проучването се използват данни от 1307 мъже, които се проследяват за периода между 1968 и 2007 г. Между 1968 и 1972 г. участниците са разпитвани ежегодно относно гнева, който изпитват – дали се ядосват сравнително лесно или не. За тези пет години е определена средна степен на гневност за всеки участник. Средната възраст на участниците през 1972 г. е 35 години.

Специалистите поясняват, че гневът е вид изразяване на стреса, а стресът повишава нивата на кортизол в кръвта. Поради тази причина е много важно всеки да намери правилният подход за справяне с гнева.Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар