Неделя, 23 Февруари 2020

ndt banner2

Неделя, 23 Февруари 2020

Може ли сексът да замести фитнеса?

Може ли сексът да замести фитнеса?

Проучване в Канада установи, че креватните упражнения няма как да отменят тези в залата

Какво е сексът и как действа на хората? Кара кръвта им да "кипне", учестява дишането, предизвиква потене. Същото обаче може да се каже и за тренировките. Въпросът е могат ли креватните упражнения да заместят тези в залата за фитнес? Отговорът е "Не", според канадски специалисти, цитирани от сайта Евридей нюз.

За целите на проучването - да установят колко калории се изразходват по време на секс и тренировки, изследователи от университета на Квебек са ангажирали 21 двойки. Участниците е трябвало да се включат в тест за издръжливост на бягаща пътека и да се отдават на интимни ласки поне веднъж седмично в продължение на месец. През това време партньорите са носили специални гривни със сензори, за да бъде отчетен разходът на енергия при двете занимания.

Изследователите са установили, че мъжете изгарят четири калории за минута секс, а жените - три, като се има предвид, че действителният полов акт продължава между две и четири минути. За сравнение - 25-минутна тренировка с умерена интензивност изгаря между 75 и 100 калории.

Сексът, разбира се, е по-добро изразходващо енергия занимание от гледането на телевизия и прехвърлянето от един на друг канал с дистанционното. Ползите му за здравето са известни - понижаване на кръвното налягане, блокиране на болката, стимулиране на имунитета, предпазване от рак на простатата, подобряване на контрола над пикочния мехур при жените. Въпреки всичко това сексът не е заместител на тренировките в залата за фитнес, категорични са канадските специалисти.

"Половият акт не може да замени упражненията. Вместо това сексът и тренировките трябва да се практикуват редовно. Всяко от тези занимания само по себе си е полезно за здравето, а комбинацията от двете води до съществено подобряване на качеството на живот", казва ръководителят на изследването Антъни Карелис.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner