Джейн Фонда за живота след 50

Джейн Фонда за живота след 50

"Когато старееш, но не го наблюдаваш отстрани, страхът стихва. Разбираш, че все още си ти, може би дори повече, отколкото преди"

"Знаете ли, аз вече бях над шейсетте когато разбрах, че мога да бъда такава, каквато съм и това ще е правилно"

"Ние все още живеем в старата парадигма, представяща живота като арка. Това е стара метафора: раждане, разцвет в средата на живота, угасване и немощ. По-подходяща метафора за остаряването е стълбата. Изкачването на човешкия дух, което ни води до мъдрост, цялост и истинското ни "Аз"".

"Да живееш осъзнато означава да живееш помнейки постоянно за смъртта. Разбирате ли, аз съм на 76, аз проживях много повече време, отколкото ми остава да живея. Фактът, че аз живея помнейки това, ми помага да вземам решения. Това ми помага да не губя време".

"Не мисля, че се лъжа: не, аз не се страхувам от смъртта. Гледах как баща ми умираше. Той гаснеше бавно и аз имах време. Той никога не е бил приказлив, не говореше с мен. И аз така и не събрах смелост да го попитам дали се страхува, или за нещо друго. Но това, на което това ме научи е, че аз не се страхувам да умра. Това, от което се страхувам е да умирам, съжалявайки за нещо, и аз мисля, че така беше с него. Когато разбрах това (бях на около 45), разбрах и следното: добре, значи аз трябва да преживея живота си, особено ставайки по-възрастна така, че да стигна до края на пътя без да съжалявам за нищо".

"Мисля, че когато жената става по-възрастна сексът става по-добър. Отчасти, защото тя вече не се притеснява за глупости, нали разбирате? Тя вече не е на този пазар. Тя знае своето тялото. Тя знае какво иска. Тя не се страхува да го поиска. Ако нещо не се получи, какво от това?"

"Обичам грешките, защото това е единственият начин да се научи нещо. Ние не се учим от успехите; не се учим от наградите; не се учим от славата. Учим се само от раните, белезите, грешките, провалите. Това е истината".

(За връщането си в бизнеса на видео уроците) "Всички DVD-дискове, които са на пазара, са предназначени за млади хора, които могат да се свият в геврек, както някога можех. Помислих си, кой по-добре от мен може да направи това? Направих, мисля, пет диска под новата марка Jane Fondaʼs Prime Time Workout (упражнение за най-доброто време от живота на Джейн Фонда). Те са предназначени за тези, които сега са на 50-70 или повече и за тези, които никога не са тренирали, дори и да са по-млади. Всичко е по-бавно и по-лесно. Това е много, много безопасно и в същото време заставя всичко да работи".

"Казах на хирурга: "Не премахвай бръчките ми". Аз не искам да изглеждам глупаво, като лицето ми стане такова, че да не се съчетава с врата".

"Мисля, че е важно всички да знаят, че седемдесетгодишните могат да бъдат сексуално привлекателни и сексуално активни. Не е задължително ... и много хора избират да скочат от този влак, но те могат. Аз мога. Искам да кажа, аз съм".

(За книгата си Prime Time) «Хората все още мислят за възрастта с ужас. Аз установих, че когато не си наблюдател, а участник, това всъщност не е толкова лошо. Затова реших да проведа проучване. Прекарах четири години в пътуване из страната и четене на проучвания от други страни. Събрах всичко, което сама исках да зная и всичко, което вече знаех и исках да разкажа на читателите за това как да се подготвят за последната една трета от живота и как да преминат през този период, който според мен е най-доброто време от живота на човека".

 

 

Оставете коментар