Раждането на дете е свързано с ускоряване на стареенето на жената с 11 години

Раждането на дете е свързано с ускоряване на стареенето на жената с 11 години

Учените изследвали ДНК проби от близо 2000 жени в репродуктивна възраст

Учени от университета "Джордж Мейсън" в САЩ установиха, че за жената раждането на дете е свързано с ускоряване на стареенето с 11 години, съобщи Лента като цитира СайънсАлърт.

Били използвани данни от изследване през периода 1999-2002 г., което цели да се идентифицират рискови фактори за различни заболявания. Учените изследвали ДНК проби от близо 2000 жени в репродуктивна възраст. Специално внимание било обърнато на състоянието на теломерите - крайните хромозомни участъци, отговарящи за защитата на гените от увреждания при клетъчно делене.

Оказало се, че при майките теломерите са значително подкъсени, а това навежда на мисълта за ускорено клетъчно стареене. Крайните хромозомни участъци у участничките, които износили най-малко едно дете, били средно с 4,2 процента по-къси в сравнение с теломерите у жените, които не са станали майки. Това означава, че у родилите жени липсват около 116 базови двойки, а това се отъждествява с ускорено стареене с повече от 10 години.

Специалистите отбелязват, че в случая подкъсяването на теломерите е по-голямо в сравнение с наблюдаваното по-рано у пушачи и засегнати от затлъстяване хора. При това намаляването на защитните участъци на ДНК зависело пряко от броя на децата. Същевременно не трябва да се търси причинно-следствена връзка между майчинството и ускореното стареене, тъй като върху теломерите могат да повлияят фактори, които не са били взети под внимание.

 

Оставете коментар