Гел лакът: Ползите, вредите и UV лъчите

Гел лакът: Ползите, вредите и UV лъчите

Гел лаковете носят своите рискове

Гел лаковете, които стават все по-популярни заради издръжливостта им, носят своите рискове. 

Американската академия по дерматология излезе с публикация, в която се обръща особено внимание на ползите, рисковете и на UV лампата, която се използва при този маникюр. 

Опасни ли са UV лампите за маникюр?

"Няма прост отговор за въпроса за опасността от ултравиолетовите лъчи в лампите с гел за нокти. Но не бих се притеснявала твърде много за UV-излагането от тези лампи. Рискът от злокачествен рак, дължащ се на излагането на ноктите на лъчите от тези лампи, е изключително нисък", казва дерматологът д-р Крис Адигън.

Тя обаче подчертава, че ултравиолетовите лъчи представляват риск за всеки, защото лампите, използвани при тези маникюри, отделят UVA лъчи. Въпреки че те не изгарят кожата като UVB лъчите, все пак проникват в нея. Така може да увредят ДНК-то и колагена, което може да доведе до преждевременно стареене на кожата.

 Адигън казва, че повтарящата се манипулация с UV лъчи може да има натрупващ се ефект, особено при хора, които започват да си правят маникюри с гел лак в ранна възраст. "Дозата лъчение, която получаваме по време на маникюра е малка, но интензивна. С течение на времето тя може да увреди кожата", обяснява тя.

Заради UV лампата този маникюр не е подходящ и за хора, силно чувствителни към ултравиолетова светлина. Тази чувствителност може да се усили заради генетични фактори, определени медицински заболявания и употребата на някои лекарства и добавки.

NBOX.BG

Оставете коментар