Грижата за косата като мисия

Грижата за косата като мисия

Здравословните навици започват с ефективни дерматологични продукти, които осигуряват самочувствие

Косата има огромно значение за формирането на положителна представа за нас самите. За някои хубавата коса е по-важна дори от парите. В американско проучване 43,2% от хората признават, че биха искали по-скоро гъста коса отколкото пълен портфейл.

Косата е издигната в култ още от древността. Египтяните описват заболявания на косата (папируса на Еберс) и дават рецепти за предотвратяване на побеляването и опадането й (папируса на Хърст). Египетските фрески пък показват как робите са грижат за косите на господарките си, като поставят на главите им специални конуси, които предпазят косата от вредното влияние на слънчевите лъчи. Тези древни тайни разкрива доц. Жана Казанджиева.

Къде сме ние

Българите се грижат повече за косата си отколкото чехите и по-малко от румънците. Това показва представително проучване на швейцарската марка за козметика Revalid, проведено сред 1585 фармацевти и потребители от България, Румъния и Чехия.

33% от участвалите в изследването българи заявяват, че полагат специални грижи за външния вид и здравето на косата си, в сравнение с 32% от чехите и 36% от румънците.

В трите държави се търсят най-много шампоан за коса (97%), балсам (90%), подхранваща маска (77%), серум (47%), както и продукти против косопад (45%).

Всеки трети ги поръчва онлайн, а останалите – най-често от вериги аптеки и супермаркети.

Четири основни типа потребители се грижат за косата си според проучването: „младата жена“, „жената в менопауза“, „суетният мъж“ и „тревожната майка“.

Основният проблем на „младата жена“, която е на около 30 години, е сухата и изтощена коса, най-често поради прекалено боядисване. Тя мечтае за обем и блясък и се доверява най-много на фризьора си, на приятел или на фармацевт.

За 40-50 годишната „жена в менопауза“ загубата на коса се дължи на хормонални промени. Тя търси ефикасно лечение на този важен проблем чрез препоръки на дерматолози, семейството и приятелите си и фармацевтите. „Суетният мъж“ на около 30-40 години обича да се грижи за себе си. За него косопадът и пърхотът са сериозен въпрос. Той се доверява най-вече на фармацевтите, тъй като не желае да ходи на лекар. „Тревожната майка“ е на 25-35 години. Загубата на коса при нея е резултат от кърменето. Тя иска от фармацевта потвърждение на това, което вече е прочела в интернет. Именно „тревожната майка“ пазарува онлайн най-често.

Двата потребителски сегмента, които страдат в най-голяма степен от загуба на коса, представляват над половината от населението на всяка една от трите държави.

В България от косопад страдат най-много „жената в менопауза“ (31,8%) и „суетният мъж“ (26,9%), в Чехия – „жената в менопауза“ (37,8%) и „тревожната майка“ (24,9%), в Румъния – „младата жена“ (31,1%) и „жената в менопауза“ (24,7%).

Делът на жените в менопауза е по-голям в Чехия отколкото в България и Румъния. Делът на младите жени пък е по-голям в Румъния (31,3%) и в България (26,3%).

Според фармацевтите „суетният мъж“ не е „представителна извадка“ за чешкия пазар. В България делът на суетните мъже, търсещи продукти против косопад или пърхот, е по-голям от този в Румъния – 26,9% и 23,3% съответно.

Четиридесет процента от мъжете по света страдат от загуба на коса още на 35 години, а до навършване на 60 години – 65% от тях, поясняват от Revalid - швейцарска марка за грижа за косата и третиране на косопад.

Косопад се наблюдава при между 50% и 75% от жените до 65-годишна възраст. За това има различни причини – хормонални, стрес, възраст, инфекции и др. Косата на здравия човек има 110000 – 150000 косъма и расте на месец приблизително с 1 см, а на година – с 10 см. На ден се губят около 100 косъма дневно, а за проблем се счита, когато тази загуба е повече.

Проучването е направено от фармацевти от България, Румъния и Чехия са с опит между 9 и 14 години. 90% от тях са жени. Крайните клиенти в проучването са на възраст 31-40 години (44%), 41-50 (28%) и 25-30 годишни (27%).

Традиция от 60 години

Швейцарската марка за грижа за косата Revalid навърши четвърт век. Но за да я има, преди 60 години двама швейцарски експерти създават „Евофарма“, която и досега първите букви на имената на единия от основателите й - Ернст Волгемуд.

Днес 370 служители в 15 държави разработват продукти в гастроентерологията, имунологията, неврологията и онкологията. Продажбите на „Евофарма“ през 2018 г. са 135 милиона евро. Централата е в Шафхаузен, Швейцария, а заводът за производство – в областта „Ементал“. Централна и Източна Европа са във фокуса на компанията още от началото. Днес в Борда на директорите са двамата сина на основателя Волгемуд: единият е куратор на изложби, а другият – архитект.

„Още срещам лекари, които помнят как основателят на компанията е пътувал с влак, с тежки куфари, пълни с медицинска литература“, разказва Параскева Тарейн, генерален мениджър на „Евофарма“ за България.

Според продуктовия мениджър Любомир Мораров марката Revalid се наложи като лидер сред продуктите против косопад в България, с 26% пазарен дял по данни на IQVIA от септември 2019 г.

Без компромиси с качеството

„Портфолиото се разработва съвместно с дерматолози и независими институти и се изследва в Швейцария. Догодина се очаква нова серия - против стареене на косата, с екстракт от алпийски еделвайс“, посочи Любомир Мораров.

„Косата може да бъде увредена от интензивно сресване, химическо третиране, топлинно увреждане, външна среда – вятър, влажност, UV-лъчи и др. Това е проблем не само на жените, но и на мъжете“, коментира доц. Даниела Грозева, дерматолог с над 10-годишен опит. Косата се изтощава и от неподходяща козметика, особено такава със сулфати.

Четиридесет процента от мъжете страдат от загуба на коса още на 35 години, а до навършване на 60 години – 65% от тях. Косопад се наблюдава при между 50% и 75% от жените до 65- годишна възраст. За това има различни причини – хормонални, стрес, възраст, инфекции и др.

Косата на здравия човек има между 110 хиляди и 150 хиляди косъма и расте на месец приблизително с 1 см, а на година – с 10 см. На ден падат около 100 косъма. За проблем се смята, когато тази загуба е повече.

Да се довериш на съдържанието

Има правилни продукти в „бялата“ серия на Revalid за суха и изтощена коса - шампоан, балсам, маска и тоник на ампули. Съдържанието на витамин В5, алантоин, натурални екстракти от пшеничен зародиш и овес, което не съдържа формалдехид, оцветители или парфюм е оценена по достойнство от 88% от участвалите в проучване сред 1586 потребители от България, Чехия и Румъния.

Серия с швейцарско качество

„Пърхотът е хронично състояние, което зависи от няколко фактора - секреция от мастните жлези (увеличени в кърмаческа, юношенска и зряла възраст), индивидуална предразположеност и промени в микрофлората“, разкрива неприятният проблем проф. Димитър Господинов, ръководител катедра „Дерматология“ в Медицинския университет в Плевен.

Той препоръчва шампоанът на Revalid, т.нар. „синя серия“, която възстановява баланса на скалпа, намалява лющенето и предотватява образуването на себум. Екстрактът от корени на коприва, пантенол и алантоин са за дългосрочно премахване на пърхота.

Перла в короната

Доц. Жана Казанджиева, специалист-дерматолог в Александровскса болница и клиника „Евродерма“, е на мнение, че серията на Revalid против косопад е швейцарското съкровище. Тя се състои от шампоан и серум. И двата продукта съдържат Redensyl® („Редензил“) – иновативна съставка, която активира стволовите клетки и способства израстването на нова коса. Съставката е обогатена с пелин от швейцарските Алпи.

Шампоанът съдържа две патентовани молекули с екстракт от лиственица и листа от зелен чай. Независими клинични изследвания пък доказват, че след тримесечна употреба на серума порастват до 28000 нови косъма.

„„Редензил“ е природна алтернатива на операциите за трансплантация на коса“, убедена е доц. Казанджиева. Съставката увеличава растежа на коса с 214%. „Редензил“ е отличен в категорията Най-добра иновативна съставка на Международната федерация на козметичните химици, в която членуват 48 сдружения от 74 държави.

Оставете коментар