Сряда, 21 Август 2019
Сряда, 21 Август 2019
Д-р Ани Шкодрова: Не бедността, а бездуховността убива!

Д-р Ани Шкодрова: Не бедността, а бездуховността убива!

Българите са с разрушена ценностна система, затова са неустойчиви на стрес, твърди психиатърът

Д-р Ани Шкодрова се занимава с психиатрия от 17 години - и като медицинска сестра, и като лекар. Над 10 от тях прави клинични проучвания в сферата на централна нервна система, участва в мултидисциплинарни международни проекти за лечение на шизофрения, биполярно афективно разстройство, депресия, генерализирано тревожно разстройство, паническо разстройство, болест на Алцхаймер, никотинова зависимост. Работи години наред както болнична психиатрия в остра психиатрична клиника, а също и се занимава с психиатрия амбулаторно. Последната й дейност е свързана с Центъра по холистична медицина „СИДХИ“.

 

- Д-р Шкодрова, напоследък у нас много хора посягат на живота си. Според Вас има ли ръст на самоубийствата у нас?

- Първо, трябва да уточним какво е „много“ в психиатрията, защото това е относително понятие; и какво е „ръст на самоубийствата“, защото аз не съм виждала подобна статистика за България. Най-грубо самоубийствата може да се разделят на два вида – на такива, извършвани от психично болни и на такива, извършвани от психично здрави хора /балансови самоубийства/. Освен това трябва да се има предвид, че нивото на самоубийствата в много държави по света никак не е малко – например, в цяла Западна Европа и САЩ.

- Защо според Вас един здрав човек посяга на себе си? Бедността ли е причината?

- Аз категорично не вярвам в това! Например, в Африка нивото на самоубийствата не е високо, а хората там живеят с 5 долара месечно. Умират от глад или СПИН, но не се самоубиват! Ето ви друг пример: Непал, където вследствие на земетресението загинаха хиляди хора, където оживелите след труса загубиха много свои близки - това което направиха те, беше да се съберат и да медитират, за да подобрят средата! Тоест, бедността и там не е мотив за самоубийство. За мен проблемът е в липсата на духовност, а не в бедността! Защото именно бездуховността води до самоубийствата, това е основната причина - когато нямаш духовен път и духовност, когато нямаш изградена ценностна система, не можеш да понасяш ударите на съдбата, предаваш се. Затова и дадох примера с Непал, където дори убийствен трус се преодолява по този начин.

- А устойчив ли е българинът?

- Българинът има ниска устойчивост в криза и има проблем със справянето със стреса. Затова и е много важен стрес-мениджмънтът, който помага в тежки ситуации.

- А защо психично болните решават да сложат край на живота си?

- Психично болните го правят, когато се обостря заболяването им, а причините са две. Първо, това се случва поради липсата на пари, защото не могат да си купуват необходимите лекарства и спират да ги пият. Второ, това става при дестабилизация на средата на фона на продължаващото лечение – тоест, това е случка, събитие, която обостря, активира заболяването им и така се стига до фаталното решение.

Очаквайте интервю с д-р Ани Шкодрова за това как да преодолеем стреса!

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар