Вторник, 19 Ноември 2019
Вторник, 19 Ноември 2019
Учени: Препечените филии са отровни

Учени: Препечените филии са отровни

Хрупкавите корички съдържат канцерогенно вещество

Британската Агенция по хранителни стандарти призова хората да не препичат много картофите и филийките хляб, защото колкото по-хрупкави и тъмни са те, толкова повече канцерогенен акриламид съдържат, съобщи в. "Дейли телеграф".

Печените картофи и чипсът трябва да се готвят само до светлозлатист цвят. Филийките трябва да се препичат до "най-светлия приемлив цвят".

Учени измериха количеството акриламид в домашно печени картофи, чипс и препечени филийки. Те установиха, че канцерогенният химикал варира много в зависимост от продължителността на печенето.

Най-дълго готвеният чипс съдържа 1052 микрограма акриламид на килограм - 50 пъти повече, отколкото този с най-ниски дози. Най-препечените картофи съдържат 490 микрограма акриламид на килограм - 80 пъти повече, отколкото в най-бледата партида. Същото е вярно и за препечените филийки. Най-бледите съдържат само 9 микрограма на килограм, а прегорелите - 167 микрограма - почти 19 пъти повече.

Акриламидът, който е доказан канцероген, се образува от реакция между аминокиселините, захарите и водата в картофите и хляба при температура над 120 градуса.

Специалистите все още не могат да определят какво е безопасното ниво акриламид. За водата в ЕС е прието ограничение от 0,1 микрограма на литър. Това количество е много по-ниско от съдържащото се в печените храни и кафето. За изследването си учените са взели храна, сготвена в 50 домакинства.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар