Сряда, 23 Октомври 2019
Сряда, 23 Октомври 2019
Днес е Световният ден за борба с рака

Днес е Световният ден за борба с рака

Всеки пети смъртен случай в света е причинен от злокачествени заболявания, по данни на Световната здравна организация

Световният ден за борба с рака е глобално събитие, което отбелязваме всяка година на 4 февруари. На този ден се обединяваме в опитите си да спасим милиони човешки животи, като повишаваме знанието си за болестта.

Според Световната здравна организация /СЗО/ ракът е сред основните причини за заболеваемостта и смъртността в световен мащаб, с приблизително 14 милиона нови случая и 8,2 милиона смъртни случаи, от които 4 милиона души са на възраст между 30 и 69 години, съобщават от онкологичната болница в София.

Тази година Световният ден за борба с него е под мотото „Ние можем. Аз мога“. Този ден обединява хората по целия свят. На 4 февруари ви каним да се присъедините към усилията да се разпространи посланието „Ние можем. Аз мога.”. Използвайте социалните медии, за да споделяте това ключово послание.

Злокачествените заболявания са значим проблем на съвременното ни общество, при които продължават нарастващите тенденции в световен мащаб. Както информира Световната здравна организация /СЗО/, ракът е водеща причина за смърт, причинена от хронични неинфекциозни болести, всеки пети смъртен случай в света е в резултат на раково заболяване. Почти 80% от злокачествените заболявания се дължат на фактори от заобикалящата ни среда, на начина на живот и бит на хората и тяхното поведение, навици и обичаи. Доказана е ролята на 4-те основни рискови фактори: употреба на тютюн и тютюневи изделия, нездравословно хранене, намалена физическа активност и злоупотреба с алкохол. Употребата на тютюн е най-важният рисков причинител на рака, като в световен мащаб общо близо 20% от смъртните случаи и около 70% от починалите с диагноза "рак на белия дроб" са тютюнопушачи.

В Европейския съюз (ЕС) раковите заболявания се нареждат на второ място след сърдечно-съдовите заболявания. Всяка година две от десет жени и трима от десет мъже умират от рак, а на приблизително 3,2 млн. европейци се поставя тази диагноза. Статистиката показва, че заболеваемостта продължава да расте въпреки по-добрата профилактика и лечение. С увеличаването на продължителността на живота и на възрастта се очаква да се увеличи и броят на пациентите с рак. Около една трета от смъртните случаи се дължат на 5 водещи поведенчески и хранителни рискове: индекс на висока телесна маса, нисък прием на плодове и зеленчуци, липса на физическа активност, тютюнопушене и употреба на алкохол.

Познаването на причините за развитие на рак, както и редовната профилактика могат да намалят заболеваемостта или болестта да се хване в начален стадий. Има голям шанс много видове рак да се излекува, ако се открият навреме.

Добрата новина е, че около 30% от тези заболявания са потенциално предотвратими. Според специалисти рискът за развитие на болестта може значително да бъде намален ако се намали употребата на тютюн, не се злоупотребява с алкохол и по-специално с концентрирани напитки, избягва се прекомерното излагане на слънце и се поддържа здравословно тегло. Лекарите съветват още редовни профилактични прегледи, на които може да се диагностицира ранния стадий на болестта.

 

Свързани статии (по етикет)

  • Учени оспориха вредата от пържолите и шунката

    Консумацията на червено месо се свързва с рак и сърдечносъдови заболявания, но достатъчно висок ли е рискът, за да се откажат хората от любимите си бургери и пържоли? Отговорът на международен екип от учени, който противоречи на установените препоръки, е "Вероятно не", съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес, на които се позоваха БТА и БНР

  • Почина Еди Мъни на 71-годишна възраст

    Мъни стана популярен в средата на 80-те години с песните си „Baby Hold On”, „Two Tickets to Paradise” и „ Take Me Home Tonight”. За периода на своята кариера има записани 11 албума

  • Специалисти разработиха нов метод за борба с рак

    Учените изследвали също нивото на кръвната захар у 192-ма пациенти, засегнати от плоскоклетъчен рак на белите дробове или хранопровода, както и у 120 пациенти, засегнати от белодробен аденокарцином

Оставете коментар