Четвъртък, 17 Януари 2019
Четвъртък, 17 Януари 2019

Д-р Красимир Христофоров: Затлъстяване на органите се лекува с фитнес

Д-р Красимир Христофоров: Затлъстяване на органите се лекува с фитнес

Затлъстяването на вътрешните органи е един от най-сериозните скрити проблеми на съвременното общество, алармира д-р Красимир Христофоров. 

Той разкрива, че съществува пряка връзка между опасното медицинско състояние и редица здравни усложнения, като сърдечно – съдови болести и диабет.

Д-р Красимир Христофоров има 30-годишен медицински стаж, от които 25 г. като специалист „Вътрешни болести“. Завършил е Медицинския университет в Плевен, работи като общопрактикуващ лекар в ДКЦ III. Професионалните му интереси са в областта на кардиологията. С бойни спортове се занимава над 40 години – бил е активен състезател по джудо, по – късно тренира джийт кун до и кикбокс. На 55 години е, намира перфектен баланс между професията си и спортната дейност, изключително популярен в спортните среди.

„Затлъстяването е сериозен проблем, с който трябва да се съобразяваме. Особено опасен е един по-малко познат негов аспект, наричан висцерално, органно или централно затлъстяване. Съществува пряка връзка между него и някои здравни усложнения, създаващи значими рискове от съдови заболявания. Стар афоризъм е, че човек е толкова здрав, колкото здрави са неговите съдове“, коментира д-р Христофоров.

Той пояснява, че мастната тъкан в човешкия организъм е отложена главно в две депа: под кожата и в коремната кухина, а също така около всеки вътрешен орган има отделно мастно депо. Увеличавайки запасите на мастна тъкан в коремната област, поставяме тялото в сложна ситуация, създавайки сериозен риск за собственото си здраве.

Защо висцералното затлъстяване е толкова опасно?

Поради простата причина, че висцералната мастна тъкан (принадлежаща на вътрешните органи), е в особени взаимодействия с организма. При разграждането й се отделят мастни киселини, които моментално преминават в черния дроб. Това изключително тежко затормозяват функцията му, карайки го да отделя големи количества триглицериди. Нарушава се липидния обмен, намалява полезния холестерол за сметка на увеличения лош холестерол. Съдовата система търпи трансформация, която създава сериозен риск за функцията на сърцето, както и опасност от мозъчни и сърдечни съдови инциденти. Високите нива на триглицеридите създават риск от остро възпаление на панкреаса, затормозявайки неговата функция.

Профилактика

Д-р Красимир Христофоров условно разделя профилактиката на органното затлъстяване на първична и вторична. Първичната профилактика е абсолютно недопускане развитие на това здравно състояние, а вторична – активната борба с него. Основните инструменти са здравословно хранене и спорт.

„Хранителният режим трябва да бъде тотално променен в направление консумация на груби влакнести храни, плодове, зеленчуци и умерено количество белтъчини, като акцентът пада върху растителните протеини. Количеството на бързите въглехидрати се намалява рязко. В двигателен план темата е изключително обширна и не бих искал да конкретизирам с определени препоръки. Физическото натоварване трябва да присъства в ежедневния режим на всеки един човек“, категоричен е медикът.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар