Понеделник, 10 Декември 2018
Понеделник, 10 Декември 2018

Слабителните хранителни добавки могат да причинят рак

Слабителните хранителни добавки могат да причинят рак

Някои вещества, които се влагат като хранителни добавки заради слабителното си действие,  могат да бъдат канцерогенни и да нанасят увреждания на ДНК структурата.

Става дума за деривати на хидроксиантрацен, които естествено се намират в растенията, съобщават от Европейската агенция за безопасност на храните.

Тези групи вещества обикновено се откриват в алоето и сената, а екстракти от тези растения се ползват като хранителни добавки.

През 2013 гoдина европейският орган откри, че тези деривати, прибавени към храната, могат да подобрят функцията на червата, но препоръча да не се използват дългосрочно или пък във високи дози, заради възможни рискове. След това Европейската комисия зададе на Европейската агенция за безопасност на храните да оцени безопасността на тези растителни съставки при влагането им в хранителни продукти и да излезе с препоръки за дневен прием, който не води до странични ефекти.

Оказва се обаче, че дериватите на хидроксиантрацен могат да увредят ДНК и съответно няма безопасен прием. При проби с животни са констатирани случаи на рак на червата, пише agrozona.bg.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар