Вторник, 20 Август 2019
Вторник, 20 Август 2019
Учени установиха, че изяждането на две супени лъжици ядки дневно подобрява функционирането на мозъка

Учени установиха, че изяждането на две супени лъжици ядки дневно подобрява функционирането на мозъка

Това е лесен начин за забавяне на естественото отслабване на когнитивните способности

Австралийски учени установиха, че изяждането на две супени лъжици ядки дневно подобрява функционирането на мозъка на възрастните хора с 60%.

Това е лесен начин за забавяне на естественото отслабване на когнитивните способности, увери ръководителят на изследването д-р Минг Ли, съобщи в. "Мирър", цитиран от БТА.

"Макар и да няма лечение за възрастовия спад на когнитивните способности и развитието на невродегенеративни заболявания, промените в храната могат да са полезни за възрастните хора" - каза д-р Ли.

Причината за този ефект остава неясна, но според специалистите той може да е свързан с противовъзпалителните и антиоксидантните свойства на ядките.

"Ядките са известни с голямото съдържание на полезни мазнини, протеини и фибри с хранителни свойства, които могат да намалят холестерола и да подобрят когнитивното здраве" - добави д-р Ли.

Учените са разгледали ефекта на ядките върху 4822 доброволци на възраст над 55 години. Резултатите им показват, че мозъкът на ялите редовно повече от 10 г дневно функционира по-добре, те разсъждават и мислят по-добре и имат по-силна памет.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар