Неделя, 17 Ноември 2019
Неделя, 17 Ноември 2019
Електронните цигари не подтикват към тютюнопушене

Електронните цигари не подтикват към тютюнопушене

За тийнейджърите електронните цигари не са "входна врата" към тютюнопушенето, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. 

Те потвърждават тези от предишни проучвания, макар да се знаят малко неща за здравните последствия от употребата на електронни цигари.

Широкомащабно изследване във Великобритания показва, че увлечението на тийнейджърите по електронните цигари не е повлияло върху наблюдаваното намаляване на тютюнопушенето в тази възрастова група.

Между 1998 г. и 2015 г. процентното съотношение на 13-15-годишните, които поне веднъж са пушили, е намаляло от 60 на сто на 19 на сто, а делът на редовните пушачи е спаднал от 19 процента на 5 процента. Изследването обхванало около 250 000 тийнейджъри.

През 2015 г. едва 27 на сто от тийнейджърите смятали, че е приемливо да запалят цигара, докато това се отнасяло за 70 на сто от представителите на тази възрастова група 17 години по-рано. Между 2011 г. и 2015 г. намаляването на тютюнопушенето не се е забавило, докато употребата на електронни цигари се е увеличила. Това доказва, че електронните цигари не са допринесли за увеличаване на на тютюнопушенето.

Резултатите от изследването са публикувани в Thorax.

Източник: БТА

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар