Петък, 18 Октомври 2019
Петък, 18 Октомври 2019
Искате да сте по-работоспособни? Спортувайте вечер

Искате да сте по-работоспособни? Спортувайте вечер

Изследвания на израелски учени доказаха ползата от физическите упражнения във вечерните часове, съобщават сайтът MedicalXpress и БТА.

Специалисти под ръководството на Гад Ашер от института "Вайцман" са проучили в експерименти с мишки взаимовръзката между нивото на производителността и периодите от денонощието. Гризачите били поставени върху бягащи пътечки в различно време от денонощието и работоспособността им била анализирана при по-голяма или по-малка интензивност на физическите упражнения.

Оказало се, че общата производителност у мишките е с около 50 процента по-голяма във вечерните часове поради отделянето на метаболити 5-аминоимидазол-4-карбоксамид-рибонуклеотид, които влияят върху производството на енергия и изгарянето на мазнини.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Освен това учените извършили аналогично изследване, което обхванало 12 души. Било установено, че при извършване на физически упражнения във вечерните часове хората поглъщат по-малко кислород, а това е показател за по-висока ефективност на тренировките.

Специалистите все пак отбелязват, че е възможно резултатите да са различни за отделните индивиди и че е трудно да се правят еднозначни заключения въз основа на експерименти с гризачи.

Миналия месец учени от университета на Колорадо в Боулдър констатираха, че сънят през почивните дни не може да компенсира недоспиването през работните дни в седмицата.

Източник: БТА

Свързани статии (по етикет)

  • Едно от пет български деца е с повишено тегло

    Едно от пет български деца е засегнато от проблема с повишаване на телесното тегло. Тенденцията за затлъстяване сред момчетата и момичетата е значима - при около 5 до 7%, а повишаването на телесното тегло достига до 25 на сто от децата. 

  • Григор записа трета поредна загуба след драма в Стокхолм

    Григор Димитров записа третата си поредна загуба след 7:6(3), 3:6, 6:7(1) срещу Сам Куери.

  • Оптимизмът удължава живота

    Според учени от Харвард, жените с положителната нагласа живеят средно по-дълго и е по-малко вероятно да умрат от рак, сърдечни заболявания, инсулт или пневмония - за разлика от по-депресираните си връстнички. Материалът, публикуван в "American Journal of Epidemiology" е въз основа на проучване, проведено в САЩ и Дания.

Оставете коментар