Нов безопасен начин за някои хора да намалят лекарствата за кръвно налягане

Нов безопасен начин за някои хора да намалят лекарствата за кръвно налягане

Медици обявиха резултати от 6-месечно международно клинично изпитване за безопасността и ефективността на бъбречната денервация чрез ултразвук като лечение на леко до умерено високо кръвно налягане

Не особено тежка хирургична процедура, насочена към нервите, водещи до бъбреците, може един ден да предостави безопасен начин за някои хора да намалят лекарствата за кръвно налягане, пише на сайта medicalnewstoday.com.

Медици обявиха резултати от 6-месечно международно клинично изпитване за безопасността и ефективността на бъбречната денервация чрез ултразвук като лечение на леко до умерено високо кръвно налягане. Всички резултати и заключения от изследването бяха публикувани наскоро в Американския колеж по кардиология в Ню Орлиънс и в статия в списание “Циркулация”.

Хирурзите извършили процедура, която отнема около 1 час, при която пациентът е под упойка. Тя намалява активността на нервите, които свързват мозъка с бъбреците и пренасят сигнали, които регулират кръвното налягане. Двумесечните резултати от контролирано проучване показали, че процедурата е довела до по-значително намаляване на кръвното налягане в сравнение с “фиктивна операция”. Нито един от хората в проучването не е приемал лекарства за кръвно налягане през първите 2 месеца. След това те възобновили приема на медикаменти за кръвно налягане по подходящ начин.

По-новите резултати показват, че участниците, които са претърпели ултразвукова хирургия, поддържат намаленото си кръвно налягане в продължение на 6 месеца. “Тези резултати посочват вълнуващото бъдеще за тази нова технология”, казва водещият изследовател в Обединеното кралство Мелвин Д. Лобо, професор в Университета “Куин Мери” в Лондон.

Хипертония и бъбречни нерви

Високото кръвно налягане или хипертонията е нарастващ глобален здравен проблем. Според доклад в “The Lancet”, между 1975 и 2015 г. броят на възрастните, живеещи с високо кръвно налягане, се е увеличил от 594 милиона на 1,13 милиарда. Някои хора могат да поддържат кръвното си налягане под контрол, като наблюдават теглото си, правят упражнения и поддържат здравословна диета. Други може да се наложи да допълнят тези мерки с лекарства. Въпреки това някои хора се борят да контролират високото кръвно налягане дори и с промени в начина на живот и с лекарства.

Бъбреците имат богата система от нерви за изпращане и получаване на нервни импулси. Учените са открили, че свръхактивността в тази система може да повиши кръвното налягане чрез взаимодействието му със симпатиковата нервна система на тялото. Бъбречната денервация чрез ултразвук е лечение, което има за цел да облекчи високото кръвно налягане, като разруши нервите, водещи до бъбреците. Процедурата включва поставяне на устройство през катетър в слабините, за да се достигне до артерията на бъбрека. Устройството излъчва ултразвукови вълни, които след това се нагряват и увреждат някои от нервните влакна, които обграждат артерията.

6-месечните резултати изглеждат обещаващи

Шестмесечните резултати съобщават за сравнение на процедурата с фалшива операция при 140 души на 51 места в Белгия, Франция, Германия, Холандия, Великобритания и САЩ. След 6 месеца 58% от тези, които са преминали процедурата, са запазили по-ниското си кръвно налягане, в сравнение с 42%, които са получили фалшива операция. Като цяло, повечето от участниците трябвало да подновят лекарствата си, за да поддържат контрола на кръвното си налягане. Въпреки това 35,8% от групата на бъбречната денервация все още не са приемали медикаменти след 6 месеца, в сравнение с едва 15,5% в групата с фалшиви операции. Тези, които са претърпели бъбречна денервация, също показват по-голямо понижение на кръвното налягане. След 6 месеца средната редукция на кръвното е била 18,1 милиметра живачен стълб в третираната група и 15,6 в групата с фалшива операция.

“Ако дългосрочната безопасност и ефикасност са доказани в по-големи проучвания, които се провеждат понастоящем, ние се надяваме, че терапията с бъбречна денервация скоро може да бъде предложена като алтернатива на много лекарства през целия живот за хипертония”, добавя съавторът на проучването, цитиран от zdrave.to.

Оставете коментар