Събота, 19 Октомври 2019
Събота, 19 Октомври 2019
Физическите упражнения допринасят да се намали рискът от преждевременна смърт

Физическите упражнения допринасят да се намали рискът от преждевременна смърт

Известно е, че с напредването на възрастта мускулната маса намалява и настъпва преразпределение на мастните тъкани

Учени от Американското гериатрично дружество заключиха, че физическите упражнения допринасят да се намали рискът от преждевременна смърт за възрастните хора, които са с много коремни мазнини, съобщи сайтът MedicalXpress.

Изследването обхванало 77 души на 70-годишна възраст, като коремните мазнини на всеки участник надхвърляли 1-2 килограма. Групови упражнения били извършвани три пъти седмично в разстояние на 10 седмици от 36 доброволци. Първоначално тренировките били с времетраене 18 минути, но постепенно продължителността им била увеличена до 36 минути. Всяко упражнение отнемало 40 секунди и било последвано от 20-секундна пауза. Останалите участници били включени в контролна група и водели обичайния за себе си начин на живот.

Оказало се, че тренировките допринесли за загуба на почти килограм мазнини и за увеличаване на мускулната маса с близо 0,5 килограма. При това ефектът бил по-забележим у мъжете, отколкото у жените.

Известно е, че с напредването на възрастта мускулната маса намалява и настъпва преразпределение на мастните тъкани. Най-често мазнини се складират в коремната област, а това е свързано с риск от смърт вследствие на сърдечносъдови болести.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар