Неделя, 23 Февруари 2020

ndt banner2

Неделя, 23 Февруари 2020

Физическите упражнения допринасят да се намали рискът от преждевременна смърт

Физическите упражнения допринасят да се намали рискът от преждевременна смърт

Известно е, че с напредването на възрастта мускулната маса намалява и настъпва преразпределение на мастните тъкани

Учени от Американското гериатрично дружество заключиха, че физическите упражнения допринасят да се намали рискът от преждевременна смърт за възрастните хора, които са с много коремни мазнини, съобщи сайтът MedicalXpress.

Изследването обхванало 77 души на 70-годишна възраст, като коремните мазнини на всеки участник надхвърляли 1-2 килограма. Групови упражнения били извършвани три пъти седмично в разстояние на 10 седмици от 36 доброволци. Първоначално тренировките били с времетраене 18 минути, но постепенно продължителността им била увеличена до 36 минути. Всяко упражнение отнемало 40 секунди и било последвано от 20-секундна пауза. Останалите участници били включени в контролна група и водели обичайния за себе си начин на живот.

Оказало се, че тренировките допринесли за загуба на почти килограм мазнини и за увеличаване на мускулната маса с близо 0,5 килограма. При това ефектът бил по-забележим у мъжете, отколкото у жените.

Известно е, че с напредването на възрастта мускулната маса намалява и настъпва преразпределение на мастните тъкани. Най-често мазнини се складират в коремната област, а това е свързано с риск от смърт вследствие на сърдечносъдови болести.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner