Децата на пушачите може да имат проблеми със слуха

Децата на пушачите може да имат проблеми със слуха

Анализите показват, че при децата, чиито майки са пушили през цялата бременност или са били подложени на пасивно пушене след раждането, рискът от увреждане на слуха нараства с 26-30%

Децата на пушачите са изложени на риск от увреждане на слуха, сочат данните от научно изследване.

Японски учени от университета в Киото сравнили здравните показатели на повече от 50 хиляди деца на 3-годишна възраст. Част от тях били подложени на вътреутробно пушене в различни периоди от бременността на майката или на въздействието на цигарения дим след раждането си.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Анализите показват, че при децата, чиито майки са пушили през цялата бременност или са били подложени на пасивно пушене след раждането, рискът от увреждане на слуха нараства с 26-30%. При тези, които са страдали от цигарения дим и по време на бременността, и след раждането си, вероятността да имат слухови увреждания е 2,4 пъти по-голяма.

Данните са публикувани в научното списание Paediatric and Perinatal Epidemiology. Авторите на изследването препоръчват да се вземат мерки за популяризирането на вредите от тютюнопушенето по време на бременност и за въздействието на вторичния цигарен дим върху децата.

Оставете коментар