Джипитата поискаха 25 млн. лв. повече за първична медицинска помощ догодина

Джипитата поискаха 25 млн. лв. повече за първична медицинска помощ догодина

Според лекарите искането им за увеличение на средствата е изпълнимо при настоящата събираемост на здравноосигурителните вноски

Парите за първична медицинска помощ в бюджета на НЗОК за 2020 г. да бъдат повишени с 25 млн. лв. поискаха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в писмо, адресирано до премиера, председателя на здравната комисия, ресорния министър и други отговорни лица.

Според разчети на сдружението парите за първичната медицинска помощ в бюджета на касата намаляват. Докато през 2018 г. те са били 5.8% от средствата за здравноосигурителния пакет на касата, през тази година са 5.4%.

Според лекарите искането им за увеличение на средствата е изпълнимо при настоящата събираемост на здравноосигурителните вноски.

В писмото си от сдружението настояват да не се допуска прехвърляне на средства от бюджета за първична медицинска помощ в други пера.

Общопрактикуащите лекари отново заявяват позицията си, че потребителската такса за посещение при лекар трябва да е задължителна за всеки и че ако някоя институция реши да освободи от нея определени групи хора, следва да поеме този разход. В противен случай той остава за сметка на изпълнителя на медицинска помощ.

Личните лекари предлагат таксата за децата до 18-годишна възраст да се заплаща като при пенсионерите, като разликата до пълния й размер се поеме от държавата. В момента те заплащат 1 лв. за преглед при личния лекар, като остатъкът до пълния размер се изплаща от бюджета на здравното министерство.

Източник: OFFNews.bg

Оставете коментар