Четвъртък, 14 Ноември 2019
Четвъртък, 14 Ноември 2019
Джипитата поискаха 25 млн. лв. повече за първична медицинска помощ догодина

Джипитата поискаха 25 млн. лв. повече за първична медицинска помощ догодина

Според лекарите искането им за увеличение на средствата е изпълнимо при настоящата събираемост на здравноосигурителните вноски

Парите за първична медицинска помощ в бюджета на НЗОК за 2020 г. да бъдат повишени с 25 млн. лв. поискаха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в писмо, адресирано до премиера, председателя на здравната комисия, ресорния министър и други отговорни лица.

Според разчети на сдружението парите за първичната медицинска помощ в бюджета на касата намаляват. Докато през 2018 г. те са били 5.8% от средствата за здравноосигурителния пакет на касата, през тази година са 5.4%.

Според лекарите искането им за увеличение на средствата е изпълнимо при настоящата събираемост на здравноосигурителните вноски.

В писмото си от сдружението настояват да не се допуска прехвърляне на средства от бюджета за първична медицинска помощ в други пера.

Общопрактикуащите лекари отново заявяват позицията си, че потребителската такса за посещение при лекар трябва да е задължителна за всеки и че ако някоя институция реши да освободи от нея определени групи хора, следва да поеме този разход. В противен случай той остава за сметка на изпълнителя на медицинска помощ.

Личните лекари предлагат таксата за децата до 18-годишна възраст да се заплаща като при пенсионерите, като разликата до пълния й размер се поеме от държавата. В момента те заплащат 1 лв. за преглед при личния лекар, като остатъкът до пълния размер се изплаща от бюджета на здравното министерство.

Източник: OFFNews.bg

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар