Събота, 18 Януари 2020

ndt banner2

Събота, 18 Януари 2020
За какви заболявания може да са симптом промените по кожата

За какви заболявания може да са симптом промените по кожата

Мазният черен дроб и хепатитът, възпалителните заболявания на стомашно-чревния тракт, както и болестта на Крон и язвеният колит могат да бъдат диагностицирани по кожни симптоми, твърди представителят Асоциацията на немските дерматолози д-р Йенс Тесман

Пред списание "Focus" дерматологът разказва, че точно кожата често реагира първа, когато има някакво вътрешно заболяване. Тя е най-големият орган и всички метаболитни промени в организма рефлектират върху състоянието й, казва специалистът.

Болестите на стомашно-чревния тракт много често предизвикват такива промени. По думите на д-р Тесман връзката между чревния тракт и кожата е много тясна, в повечето случаи кожните и чревните заболявания се допълват.

Червените, болезнени петна по кожата на подбедриците, т. нар. еритема нодозум (възловиден еритем) са типични в този контекст. Такива петна често възникват при възпалителни заболявания на чревния тракт, при болест на Крон или язвен колит, отбелязва експертът.

Три вида промени на кожата сигнализират за проблеми с черния дроб, казва д-р Йенс Тесман.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Жълтеница – най-популярният симптом. Появява се при проблеми с жлъчния мехур, хепатит или цироза на черния дроб. Цветът на кожата се променя, става жълтеникав. Причината за това е, че черният дроб не разгражда правилно кръвния пигмент и в резултат нивото на билирубин се повишава.

Паяжни вени. Те приличат на паяжина, която се разпростира от малка, леко повдигната червена точка. Такива съдови паяжини могат да се появят в коремната област. Появявайки се в тази зона, те могат да бъдат предупредителен знак за чернодробна дисфункция и по-конкретно за мастна дегенерация на черния дроб, хепатит, цироза на черния дроб.

Когато подобна паяжина от вени се появи по лицето, най-често е вследствие на ултравиолетовото лъчение, розацея или друго възпалително заболяване на кожата.

Червени петна по дланите или по възглавничката на палеца. Това състояние е известно като еритема на дланите и се развива при промени в регулацията на тонуса на кръвоносните съдове на ръцете. Подобни нарушения на съдовите функции, които се появяват по кожата на ръцете, могат да възникнат при чернодробно заболяване, обяснява д-р Тесман.

Ксантелазма (бели петна по клепачите). Характеризира се с появата на отлагания на мазнини по кожата, по-специално върху кожата на клепачите. Такива образувания възникват поради нарушение на метаболизма на мазнините, причинено от твърде високи липиди в кръвта. Тези нарушения са свързани и с чернодробни проблеми.

Специалистът настоятелно препоръчва да следим внимателно състоянието на кожата си, за да установим навреме промените, които настъпват в нея.Това може да предотврати усложнения на чернодробно заболяване или да диагностицира в ранен стадий възпаление, което би могло да предизвика сепсис.

Източник: OFFNews.bg

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner